Verrassende winnaar bij competitie Echte Bakkers

Wageningen – Ko van Daalen met de winkels BROOD&KO in Bodegraven, Reeuwijk, Woerden, Alphen aan den Rijn en Gouda is de winnaar van de landelijke Roomboter Amandelstavenkeuring van het Echte Bakkersgilde. Hij laat Gertjan, De Echte Bakker in Schoonhoven en Lekkerkerk achter zich. Peter Gorter in Edam en John Treur uit Oudewater delen de derde plaats.

Keuring
Met 157 amandelstaven werd het aantal inzendingen van vorig jaar bijna geëvenaard. De jury bestond uit Mark van Wijk, Keurmeester van grondstofleverancier Van der Pol en Chris Scholtens, Gildemeester van het Echte Bakkersgilde. Scholtens: "De winnende Roomboter Amandelstaaf van BROOD&KO scoorde vooral goed op vorm, smaak en smaak van de vulling. Wij konden zien dat dit product perfect gebakken is. Daardoor is de smaak van de korst erg goed en blijft de vulling heel lekker smeuïg. Verder was de vorm en afwerking mooi strak. Een zeer terechte winnaar."

Sturen op het proces

Ko van Daalen, eigenaar van BROOD&KO, is heel erg blij met de prijs. "We zijn eigenlijk niet zo van de competities, maar in onze afdeling scoorden we al heel goed met de roomboter amandelstaaf. Toen besloten we om ook deel te nemen aan de onderlinge krachtmeting van het Gilde. Wel super dat we meteen op de eerste plek eindigen," laat Ko in een eerste reactie weten.
Banketbakker Edwin Smit heeft een groot aandeel in deze prijs. Gemotiveerd door Ko ging hij er langzaamaan steeds meer in geloven dat hij iets goeds in handen had. Edwin: "Ik vind het een grote eer om deze prijs te winnen, vooral omdat het gaat over kwaliteit. We hebben ons best bedaan om hoog te eindigen en dat we dan echt winnen is geweldig." Ko van Daalen gaat verder: "Er is steeds goed gestuurd op het proces. De juiste temperaturen van de grondstoffen en het bladerdeeg en de baktijden zijn heel precies opgevolgd. Dat heeft een perfect resultaat opgeleverd!"

Proeven

De winkeldames in Bodegraven, Reeuwijk, Gouda, Woerden en Alphen aan den Rijn zijn supertrots en vertellen het succes al volop rond. De sfeer in de winkels is opperbest. Diny werkt in de winkel aan de Prins Hendrikstraat in Bodegraven en vertelt: "We hebben altijd wel plezier in ons werk, maar met een eerste prijs als deze wordt het nog leuker in de winkel. Want wat is er nu mooier dan een prijswinnaar te hebben die je aan iedereen mag laten proeven en verkopen!"
Ko van Daalen nodigt iedereen van harte uit om deze beste Roomboter Amandelstaaf te komen proeven in een van de BROOD&KO winkels. Hij heeft nog een laatste tip voor thuis: "Doe de Roomboter Amandelstaaf even vijf minuten in een voorverwarmde oven op 200 °C. Eenmaal afgekoeld komen de eeteigenschappen en de smaak helemaal tot zijn recht.