06-04-2018

BROOD&KO bakt brood van Nederlands graan

BROOD&KO bakt met graan van Nederlandse bodem. De speciale Steenovenbroden worden voortaan namelijk gebakken met Nederlandse tarwe. Daarmee is BROOD&KO een van de eerste bakkers in Nederland!

Schermafbeelding 2018 03 20 om 10.49.34

Sinds een week is de bakker uit Bodegraven overgestapt op Nederlands graan voor de Steenovenbrood-collectie, die bestaat uit tien verschillende broden. “En dat is best bijzonder”, legt eigenaar Ko van Daalen uit. “Voorheen was het niet mogelijk om brood te bakken van Nederlandse tarwe, maar na een traject van onze meelleverancier van zo’n 10 jaar is het toch gelukt. Bovendien zijn we een van de eerste bakkers in Nederland die ermee aan de slag gaan.”

Aandacht
Dat het eerder niet lukte om zogenaamde ‘bakwaardige’ tarwe in Nederland te verbouwen heeft volgens Van Daalen te maken met aandacht en geld. “In Nederland werd nooit zo veel aandacht besteed aan het verbouwen van tarwe. De tarwe was vooral geschikt voor veevoer geschikt en had een lage opbrengst. Dankzij een samenwerking tussen verschillende partijen wordt er nu wel zorg en aandacht besteed aan het verbouwen van tarwe. Dit resulteert in tarwe met de juiste eigenschappen en een hogere opbrengst voor de Nederlandse boer.”
Voor de bakker heeft het Nederlandse graan als voordeel dat het graan niet helemaal uit Duitsland, Frankrijk of Amerika hoeft te komen. Bovendien heeft men precies in beeld waar het graan vandaan komt. “We hebben een transparante keten en dit maken we voor onze klanten in de winkel ook inzichtelijk”, zegt Ko van Daalen.

Kwaliteit
Niet alle Steenovenbroden kunnen gebakken worden met uitsluitend Nederlands graan. Van Daalen zegt: “Onze Steenoven Spelt is bijvoorbeeld gemaakt van 100 procent speltmeel en de beste spelt komt nog steeds uit Duitsland. Het is voor ons wel belangrijk dat we niet inleveren op kwaliteit. En dat doen we met deze Nederlandse tarwe zeker niet.”

Bekijk hieronder waar het graan in Nederland verbouwd wordt:

Schermafbeelding 2018 03 20 om 10.47.10